background

Brzi antigenski testovi

Poliklinika Futura nudi mogućnost brzih antigen testova na COVID 19 čija dostupnost će svima olakšati obvezu testiranja za putovanja, operativne zahvate i sl. Brzi antigenski testovi koje koristimo u našoj poliklinici u dijagnostici COVID-19 nalaze se na zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije.

Testiranje i rezultati

Testirati se, do daljnjeg, možete isključivo uz prethodnu rezervaciju termina pozivom na broj 039 709 478

Rezultati testa gotovi su za samo 20 minuta.
Cijena testa: 25 KM
Rezultati testiranja su gotovi za samo 20 min od uzimanja uzorka.

.
about

Serološki testovi

about

Serološkim testovima dokazuje se prisutnost protutijela IgM i IgG u krvi , koja nastaju kao imunosni odgovor organizma nakon kontakta s virusom SARS-CoV-2.

Prema trenutno poznatim podacima IgM protutijela u krvi mogu se otkriti najranije krajem prvog tjedna od pojave simptoma, dok se IgG protutijela pojavljuju najčešće ubrzo nakon IgM protutijela, tijekom drugog tjedna.
Oba protutijela otkrivaju se imunokemijskim testovima (CMIA) s visokom pouzdanošću najranije 10 do 14 dana od pojave simptoma ili izloženosti virusu.

Stvorena protutijela u jednom trenutku nakon izloženosti virusu dosegnu vršnu koncentraciju u krvi, nakon čega se njihova koncentracija postupno smanjuje te može pasti ispod mjerljive razine, što je vrlo individualno, odnosno ovisi o brojnim čimbenicima kod svakog pojedinca.
Pozitivan rezultat govori u prilog izloženosti virusu, odnosno da je organizam reagirao na SARS-CoV-2 virus stvaranjem protutijela.

Negativan rezultat može značiti da se osoba nije susrela s virusom, odnosno da nije preboljela COVID-19 infekciju. Međutim, budući da se protutijela počnu stvarati tek neko vrijeme nakon izloženosti virusu, što se razlikuje od osobe do osobe, negativan nalaz ne može se koristiti da bi se isključilo prisutnost virusa. 

Protutijela se mogu detektirati najranije 10 do 14 dana od izloženosti virusu, a najbolje vrijeme za serološko testiranje je otprilike 4 tjedna nakon kontakta s virusom. Također, primijećeno je da neke osobe nikad ne razviju mjerljivu koncentraciju protutijela.

.

Uzorci za testiranje

Za testiranje se koristiti uzorak seruma/plazme ili pune krvi.

Cijena testa: 35 KM
Rezultati testiranja su gotovi za 30 min od uzimanja uzorka.

.
about
banner

Zakažite svoj pregled

Naše ljubazno osoblje na recepciji će vam javiti prvi slobodan termin pregleda u tom odjelu ili kod traženog doktora.