Neurologija

Neurologija

Dijagnostika i terapija neuroloških bolesti zahtijeva znanje, stručnost, strpljenje i pažnju. Naši neurolozi ujedinjuju te osobine, a svemu dodaju i vještinu uporabe visoke tehnologije. U dijagnostici im je na raspolaganju 128-kanalni EEG uređaj s videosustavom za cjelonoćno snimanje, jedan od najsuvremenijih takve vrste u regiji. Osnovna misija u radu neurološke djelatnosti Poliklinike Futura je klinička primjena neuroznanosti i medicina temeljena na znanju i dokazima. Stručnjaci koji rade u okviru ove djelatnosti većinom su sveučilišni nastavnici na području neurologije i neuroznanosti. Osnova dobre kliničke procjene neuroloških smetnji svakako je neurološki pregled, nakon kojeg se donosi odluka o daljnjim dijagnostičkim postupcima ili liječenju.

Naše usluge

Pregled neurologa, neurovaskularna i epileptološka djelatnost
Pregled neurologa, neurodegenerativna i movement djelatnost
Pregled neurologa, demijelinizacijske bolesti
Pregled neurologa
Kontrolni pregled neurologa
Dopler karotidnih arterija
Transkaranijski dopler
EEG-Elektroencefalografija

Naš tim:


Prof dr. Zdravka Poljaković
Neurovaskularna i epidemiološka djelatnost

Prof dr. Vladimira Vuletić
Neurodegenerativna i movement djelatnost

Do dr. Mario Habek
Demijelelinizacijska bolest

Dr. med Marija Bender, spec. neurolog

Neurološki pregled

Neurološki pregled uključuje anamnezu (anamneza sadašnje bolesti, osobna anamneza, obiteljska anamneza) i neurološki status. Temeljem neurološkog statusa će se utvrditi klinički znakovi oštećenja:
• vidnog sustava,
• slušnog sustav,
• motorike i osjeta,
• ravnoteže,
• koordinacije,
• evaluacija refleksa
• i ostalo

Kad Vam je potreban pregled neurologa?

Neurološki pregled je potreban u slučaju glavobolja, vrtoglavica, povraćanja, gubitka svijesti, poteškoća s vidom, otežanim govorom, gubitka snage, bolova ili trnaca u rukama i nogama, pogoršanja postojećih simptoma. Ovisno o tome ćemo učiniti potrebnu neurološku i neuroradiološku obradu koja će se temeljiti na individualnom pristupu i bit će određena za svakog pojedinog bolesnika ovisno o njegovim simptomima i kliničkim znakovima bolesti.

Trajanje pregleda?

Pregled traje 45-60 minuta

Kako se pripremiti?

Za neurološki pregled nije potrebna nikakva posebna priprema. Poželjno je da ponesete svoju medicinsku dokumentaciju kako bi liječnik imao bolji uvid u Vaše zdravstveno stanje.

TCD - Transkranijski Doppler

TCD ili transkranijski Doppler je ultrazvučna pretraga krvnih žila u glavi. Svrha pretrage je procjena intrakranijske hemodinamike (procjena protoka u krvnim žilama glave). Najčešće se radi uz CDFI karotidnih i vertebralnih arterija, ali je vrijedna i kao samostalna pretraga kod određenih stanja, kao i paćenju bolesti ili oporavka (trauma, anemija, moždani udar, itd…). Ova dijagnostička metoda je također neinvazivna te daje procjenu moždane hemodinamike u živom vremenu.

EEG-Elektroencefalografija

EEG – Elektroencefalografija je bezbolna i sigurna dijagnostička pretraga koja se radi pomoću malih, površinskih pločica (elektroda) postavljenih na glavu kako bi se registrirala moždana aktivnost koja se tijekom snimanja prikazuje u obliku valovitih linija.

Kada trebamo EEG?

Pretragom se može odrediti promjene moždane aktivnosti i kao takva je korisna kod dijagnosticiranja moždanih poremećaja, posebno epilepsije. Pretraga je neophodna kod dijagnostike, praćenja i liječenja :
• raznih vrsta epilepsija i ostalih epileptogenih poremećaja

Također se preporuča u obradi:
• glavobolja (npr. migrena, bazilarna migrena),
• trauma mozga,
• moždanih disfunkcija različitog uzroka (encefalopatije),
• upalnih bolesti (encefallitis),
• moždanog udara,
• poremećaja spavanja,
• demencija

Pretragom se ne mogu prikazati misli, emocije, ne može se mjeriti inteligencija niti bilo koja druga složenija funkcija mozga. EEG je sigurna i bezbolna metoda. U dijagnostičke svrhe, kao i praćenju liječenja može se višestruko ponavljati bez ikakvih posljedica za bolesnika.

Rezultati pretrage: Interpretaciju i analizu nalaza vrši neurolog, specijaliziran za područje elektroencefalografije i epileptologije. Dobiveni nalaz bolesnik može pokazati liječniku koji je preporučio EEG snimanje ili može dogovoriti neurološki pregled u Poliklinici Futura

Rezervirajte online.
Jednostavno, brzo i sigurno.