post image

Movember - mjesec muškog zdravlja

Svake godine tijekom mjeseca studenog milijuni muškaraca širom svijeta puštaju brkove, a sve u svrhu podizanja svijesti i edukacije o raku prostate, ali i drugim muškim bolestima poput raka testisa.


Cilj mjeseca muškog zdravlja “Movember” je upozoriti na važnost prevencije zloćudnih bolesti kod muškaraca.

Poliklinika Futura potiče muškarce da se ohrabre i odbace strah od pregleda te shvate važnost pravovremenog reagiranja na pojavu smetnji ili sumnjivih simptoma. Važno je obaviti pregled barem jednom godišnje te se usmjeriti na prevenciju i očuvanje svoga zdravlja.

Specijalist urolog obavit će pregled koji uključuje anamnezu, odnosno povijest bolesti te će sa pacijentom razgovarati o tegobama i simptomima, a nakon razgovora obavit će i klinički pregled te UZV urotrakta.

Pregled urologa

Muškarci koji primjete krv u mokraći bez simptoma trebju se odmah javiti urologu zbog otkrivanja uzroka krvarenja (tumor urotrakta). Isto je potrebno učiniti i ukoliko se napipa kvržica na testisima.

Urološki pregled sastoji se od uvida u anamnestičke podatke :

  • Preboljele bolesti, raniji operativni zahvati, lijekovi koje pacijent uzima.
  • Simptomi povezani s urološkim bolestima i smetnjama mokrenja (šećerna bolest, kardijalne bolesti), noćno mokrenje,
  • Fizikalni pregled sastoji se od palpacije abdomena, bubrežnih loža, ingvinalnih kanala, pregleda spolovila, testis i prostate digitorektalnim pregledom. Inspekcije pacijenta (na pr. edemi donjih ekstremiteta).

Ultrazvuk (UZV) mokraćnog mjehura i prostate

Ultrazvukom se dobiva slika kojom se jasno uočava veličina, struktura građe prostate (ujednačenost ili neujednačenost), postojanje čvora ili ciste, kalcifikata ili drugih abnormalnosti strukture i građe prostate. Pretraga uključuje i prikaz prostate te određivanje njezinih dimenzija odnosno volumena.

PSA – Tumorski marker prostate

Također, po potrebi možete napraviti i PSA – tumorski marker prostate. Njegova vrijednost utvrđuje se analizom krvi. Primarno se koristi za ranu detekciju karcinoma prostate. PSA se također povisuje s dobi muškarca, neovisno o bolestima, ali je važno napomenuti da povećanje PSA može i ne mora ukazivati na postojanje rizika za rak prostate. Određivanje PSA preporuča se jednom godišnje kod muškaraca iznad 50 godina.


Ne odgađajte više, obratite nam se s povjerenjem i naručite se na pregled.

☎ +387 39 709 478
📱 +387 63 822 171 (WhatsApp)
banner

Zakažite svoj pregled

Naše ljubazno osoblje na recepciji će vam javiti prvi slobodan termin pregleda u tom odjelu ili kod traženog doktora.