post image

Oporavak nakon korone

Nakon što ste dobili negativan test na COVID-19 pri testiranju ne znači da je borba gotova. Vrlo važan je posvetiti brigu i postoporavku. Neophodno je vratiti snagu organizmu i obnoviti mišićnu masu što će ojačati i imunosustav. U nastavku ćemo navesti neke preporuke koje bi vam mogle biti od koristi nakon preboljene COVID-19 infekcije.

Hidratacija

Masu našeg tijela dominantno čini voda. Kod novorođenčeta je taj udio 75-80% dok se on s godinama smanjuje. Tako odrastao muškarac ima oko 60%, a odrasla žena oko 50% vode u svom tijelu. Zbog toga je izuzetno važnu da u svakodnevnom životu, a posebnu kada se organizam bori s virusima i bakterijama, brinuti o hidrataciji. Nije dovoljno oslanjati se na osjećaj žeđi nego je neophodno redoviti pit vodu i to u više navrata ali ne preveliku količinu vode. Naravno, osim vode mogu se koristiti i cijeđeni sokovi, čajevi ili šejkovi.

Obnova mišićne mase i kalorije

Tijekom oporavka potrebno je uzimanje dovoljne količine kalorija da bi se tjelesna masa vratila na onu prije bolesti. U ovom periodu nije preporučljivo držanje dijete.
Preporučuje se dovoljan unos proteina i to 25-30 g pri svakom obroku i od 10-20 g pri užini. Namjernice s dovoljnim udjelom proteina su: mahunarke, mliječni proizvodi, piletina, puretina i riba.

Vitamini C i D

Vitamin C djeluje kao antioksidans i zastupljen je u raznom voću i povrću. Iznimno je važan za funkcioniranje imunosistema. Općepoznato je da vitamina C ima u agrumima (limun, naranča, grejp, mandarina) , a manje poznato je da ga ima u krumpiru. Drugi važni izvori vitamina C su: voće (jagoda, crveni ribiz, malina, borovnica,...), povrće (paprika, brokula, kelj, cvjetača,...)
Vitamin D se sintetizira u našoj koži pod utjecajem sunčevog ultraljubičastog zračenja. Kako se s godinama smanjuje mogućnost organizma da sintetizira vitamin D, te zbog smanjenog izlaganja suncu vrlo često je potrebno nadoknaditi potrebe za ovim vitaminom pomoću suplemenata.

Kalcij

Najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu je kalcij. Oko 99% kalcija se nalazi u kostima i zubima dok se preostali dio se nalazi u krvi, limfi i tjelesnim tekućinama. Minerali su anorganski elementi koje tijelo ne može producirati nego se uzimaju kroz hranu i suplemente. Najbogatiji izvoru kalcija su mlijeko, mliječni proizvodi, sardine (s kostima), paprika, soja, sojino brašno, školjke dagnje itd. Dnevna potreba organizma odrasle osobe za kalcijem je od 800 – 1.300 mg

Omega-3 masne kiseline

Ove masne kiseline pomažu u smanjenju upalnih procesa u našem organizmu nakon akutne infekcije. Namjernice bogate omega-3 masnim kiselinama su losos, tunjevina, haringa, brancin, samljeveni lan,...
Vrlo važno je napomenuti da je potreban oprez kod uzimanja lijekova za razrjeđivanje krvi (antitrombotika) jer omega-3 masne kiseline mogu povećati rizik krvarenja. Svakako je se važno savjetovati s liječnikom.

Probiotici i prebiotici

Probiotici su dobre bakterije, koje se, baš kao i one loše, moraju hraniti kako bi preživjele. Prebiotici su hrana za koja potiče aktivnost probiotika. Glavni izvor probiotika je fermentirana hrana (jogurt, kefir, ukiseljeno povrće,...). Prebiotici su sastavni dio voća, povrća, proizvoda od žitarica s cjelovitim zrnom, mahunarki, itd.
Probiotici i prebiotici se mogu uzimati kao suplementi ali se ne preporučuju imunosuprimiranih osoba.

 

banner

Zakažite svoj pregled

Naše ljubazno osoblje na recepciji će vam javiti prvi slobodan termin pregleda u tom odjelu ili kod traženog doktora.