post image

Ordinacija za pedijatriju

🆕 Ordinacija za pedijatriju!
📆 Od subote, 29.10.2022.
🩺 Neda Bjeliš dr.med., specijalistica pedijatrije

"Dijete je ljubav u vidljivom obliku." F. Bacon

Pedijatrija (ped-1 + -ijatrija), grana medicine koja se bavi djetetom od njegova rođenja do navršenih 18 god. života. Njezine su temeljne zadaće zaštita zdravlja djece i prevencija bolesti, potom nadzor nad razvojem djece, pravodobno prepoznavanje i liječenje bolesti te habilitacija i rehabilitacija djece ometene u razvoju. Uloga pedijatrije postaje sve složenijom zbog porasta opterećenosti školske djece, ovisnosti o opojnim drogama, socijalne nesigurnosti i dr.

Pedijatrija se smatra i preventivnom medicinom odraslih; ona katkad pruža skrb i bolesnicima starijima od 18 god. (npr. kroničnim bolesnicima čija je bolest započela u djetinjstvu). Pedijatrijska je skrb aktivna i u prenatalnom razdoblju u okviru fetalne medicine. Neonatologija, kao grana pedijatrije, u suradnji s porodništvom djeluje u okviru perinatalne medicine.

Pedijatrija se izdvojila iz interne medicine kao samostalna disciplina nakon spoznaje da se dijete razlikuje od odrasloga čovjeka po anatomskim i fiziološkim osobinama te po reakcijama na patogene mikroorganizme i druge podražaje iz okoliša.

banner

Zakažite svoj pregled

Naše ljubazno osoblje na recepciji će vam javiti prvi slobodan termin pregleda u tom odjelu ili kod traženog doktora.