Ginekologija

Ginekologija Poliklinike Futura uz stručno savjetovanje tima specijalista ginekologa nudi najbolje uvjete za pravilnu analizu, dijagnostiku i liječenje.
Ginekologija Futura

 

Ginekologija Poliklinike Futura uz stručno savjetovanje tima specijalista ginekologa nudi najbolje uvjete za pravilnu analizu, dijagnostiku i liječenje. Suvremeno opremljena ambulanta ginekologije i opstetricije obavlja preventivne i dijagnostičko terapijske usluge u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja žena svih dobi. U Poliklinici Futura odjel ginekologije opremljen je najsuvremenijim dijagnostičkim uređajima. Suradnja s drugim medicinskim djelatnostima unutar Poliklinike i individualan pristup svakoj pacijentici ključan je faktor u dijagnosticiranju i prevenciji bolesti.

Odjel ginekologije i različite usluge

Ponuda ginekoloških pregleda Poliklinike Futura obuhvaća nekoliko različitih tipova pregleda i analiza uz pomoć kojih će se moći uspostaviti najbolja dijagnoza. Pored kontrolnog pregleda, neizostavan segment u dijagnosticiranju predstavlja PAPA test kao i ultrazvučni pregled koji se radi uz dogovor i preporuku liječnika. PAPA test predstavlja citološku analizu i preporuka je liječnika raditi ovaj test na svakih šest mjeseci, a obavezno jednom godišnje za optimalnu kontrolu. UZV vaginalnom sondom je dio redovitog ginekološkog pregleda. UZV je izrazito važan u obradi steriliteta, dijagnoze proširenih jajovoda, za praćenje ovulacije, kao i u dijagnostici intrauterine trudnoće i u praćenju rasta i razvoja fetusa u ranoj trudnoći.

Izolacija i identifikacija uzročnika infekcije rodnice moguća je uz pomoć analize cervikalnih briseva. Bris cerviksa ili vrata maternice uspješno dijagnosticira različite vrste infekcija poput klamidije, infekciju humanim papiloma virusima (HPV), ali i druge učestale gljivične infekcije.
Uredno praćenje trudnoće podrazumijeva redovite ginekološke preglede, tim Poliklinike Futura posvetit će vam se u potpunosti. Uslijed pojave posebnih simptoma ili u određenoj dobnoj granici, trudnicama će biti pruženi najbolji savjeti za daljnje pretrage kako bi liječnici sa sigurnošću mogli pratiti razvoj ploda.

Što je ginekološki pregled?

Ginekološki pregled je klinički pregled specijalista ginekologa. Nužno ga je izvesti najmanje jednom godišnje, nakon čega se savjetuju kontrolni pregledi ginekologa. Pregled ginekologa započinje razgovorom s pacijentom u kojem će ginekolog pokušati ustanoviti sve nedoumice s kojima se pacijentica susreće, ostavljajući dovoljno vremena za odgovore i komentare. Pregled ginekologa uz adekvatnu pripremu ne traje dugo i bezbolan je. Uključuje inspekciju vanjskog spolovila, pregled u spekulima rodnice i grlića maternice, te palpacijski pregled maternice i područja jajnika. Cilj ginekološkog pregleda je provjeriti stanje maternice, detektirati infekcije i upalne procese, te uz stručnu pomoć liječnika kontrolirati stanje do oporavka. 

 

Kada trebamo obaviti ginekološki pregled?

Prvi ginekološki pregled potrebno je obaviti u dobi od 18 godina, a u slučaju spolne aktivnosti ili tegoba preporučuje se i ranije. Redovni ginekološki pregled potrebno je obaviti jedanput godišnje radi pravovremene dijagnoze ginekoloških bolesti. U slučaju postojanja smetnji poput bolova, svrbeža, nepravilnih krvarenja ili iscjetka, pregled je potrebno uraditi odmah da bi se na vrijeme uočili patološki poremećaji i provela adekvatna terapija.

Što sve uključuje ginekološki pregled?

Cilj ginekološkog pregleda je provjeriti stanje maternice, detektirati infekcije i upalne procese. Uz pregled ginekologa potrebno je jednom godišnje obaviti dodatna testiranja kao što su PAPA test i UZV transvaginalnom sondom. PAPA test je citološka analiza (analiza stanica) obriska grlića maternice. Pomoću PAPA testa moguće je otkriti infekcije unutar maternice, te rak grlića maternice kao i njegove predstadije. Nakon PAPA testa, ako za time ima potrebe, radi se UZV pregled kojim se promatraju veličina, izgled i moguće promjene na jajnicima i maternici.


Što je ultrazvuk (UZV) vaginalnom sondom?

UZV vaginalnom sondom je dio redovitog ginekološkog pregleda. Izvodi se transvaginalnom sondom uvedenom u rodnicu uz prazan mokraćni mjehur. Transvaginalnim ultrazvukom analizira se veličina, oblik i ehosoničnost maternice, debljina i izgled sluznice maternice, veličina, položaj i izgled jajnika. Ima važnost u obradi steriliteta, za praćenje ovulacije, dijagnozu proširenih jajovoda, kao i u dijagnostici intrauterine trudnoće i u praćenju rasta i razvoja fetusa u ranoj trudnoći. Ako je prisutna određena patologija, tada je ultrazvuk potrebno činiti češće, po mogućnosti u prvoj fazi ciklusa, dakle iza menstruacija, jer se tako može pratiti prisutnost i porast određenih promjena. Najbolje je ultrazvuk raditi u prvoj fazi ciklusa jer ako se radi neposredno pred menstruaciju, povremeno se u nalazu mogu naći vodene/folikularne ciste koje najčešće i pucaju u menstruaciji te ih iza menstruacije više nema.

Kako se pripremiti za UZV vaginalnom sondom?

Za transvaginalni ultrazvuk potrebno je potpuno isprazniti mjehur prije dolaska ginekologu. Za transabdominalni ultrazvuk pacijentica ne smije mokriti barem sat do dva prije tj. mora doći punog mjehura.

Pregled za trudnice

Prvi ginekološki pregled u trudnoći obavlja se u periodu od 6. do 8. tjedna trudnoće (trudnoća se računa od prvog dana zadnje mjesečnice). Nakon uzimanja detaljne osobne i obiteljske anamneze, obavlja se pregled u spekulima, uzimanje PAPA testa (ako PAPA test nije rađen zadnjih 6 mjeseci) i klinički pregled. Vaginalnim ultrazvukom se dijagnosticira vitalnost ploda i da li se trudnoća nalazi u maternici. Prema veličini ploda se najpreciznije može izračunati termin poroda. Preporučuje se uraditi laboratorijske pretrage (kompletna krvna slika, GUK, urin, krvna grupa i Rh faktor). Na sljedećim redovitim pregledima kontrolira se mokraća test trakom, mjeri se krvni tlak i tjelesna težina te obavlja ginekološki i ultrazvučni pregled, a preporučuje se i OGTT (oko 27. tjedna).

Tijekom trudnoće iznimno su važni pravovremeni ultrazvučni pregledi:

  • u ranoj trudnoći (oko 8.tjedna),
  • u sklopu kombiniranog testa probira (12.-14. tjedan) i
  • Anomaly scan (za detaljan pregled anatomije ploda) između 16. i 18. tjedna, a drugi oko 22. tjedna trudnoće.

Ukoliko je trudnoća uredna slijede ultrazvučni pregledi svaka 4 tjedna radi praćenja rasta i razvoja ploda. Nakon 36. tjedna trudnice se upućuju na daljnje praćenje u trudničkoj ambulanti klinike za ženske bolesti i porode.

 

PAPA test

Papa test je važan dio rutinskog ginekološkog pregleda koji bi svaka žena trebala napraviti jednom godišnje, ako je nalaz uredan. Ova jednostavna, brza i neinvazivna pretraga primarno služi ranom otkrivanju raka vrata maternice i premalignih promjena koje prethode njegovom nastanku.

Kada je potrebno otići na PAPA test?

Prema uputama udruženja opstetričara i ginekologa, žena bi prvom Papa testu trebala pristupiti kada navrši 21. godinu odnosno kad postane seksualno aktivna (nakon prvog spolnog odnosa). Nakon toga, preporučuje se odlaziti na redoviti preventivne ginekološki pregled jednom godišnje koji uključuje Papa test kako bi se na vrijeme otkrile abnormalnosti poput raka vrata maternice.

Kako izgleda PAPA test?

PAPA test je dio redovitog ginekološkog pregleda za vrijeme kojeg se u rodnicu uvodi spekulum – plastični ili metalni instrument za širenje kanala rodnice, a služi za bolji pristup i vizualizaciju stijenke rodnice te vrata maternice. Dok je postavljen spekulum, uzima se Papa test – ginekolog četkicom uzima obrisak vrata maternice, površinskih stranica rodnice i kanala vrata, a sam postupak je potpuno bezbolan.

Što nakon pregleda?

Nakon ginekološkog pregleda, PAPA test se šalje u citološki laboratorij na analizu. Kroz desetak dana dobiti ćete nalaz koji može biti: uredan, bez abnormalnih stanica, ali uz prisutne promjene povezane s upalom i/ili uzročnicima spolno prenosivih bolesti, abnormalan ili nejasan. Ovisno o nalazu, ginekolog će vam preporučiti odgovarajuću terapiju ili daljnju obradu i kontrolu.

Ginekološki brisevi?

Ginekološki brisevi, najvažnije ginekološke pretrage pri dokazivanju infekcija ženskog spolnog sustava potrebno je napraviti ako nalaz PAPA testa pokaže bilo kakve atipične, abnormalne stranice ili se pacijentica planira trudnoću. Pošto su infekcije spolnog sustava jedan od vodećih uzroka neplodnosti današnjice, ginekološki brisevi posebno se preporučuje napraviti prije planiranja trudnoće.

Kada treba napraviti ginekološke briseve?

Ginekološki brisevi, najvažnije ginekološke pretrage pri dokazivanju infekcija ženskog spolnog sustava potrebno je napraviti ako nalaz PAPA testa pokaže bilo kakve atipične, abnormalne stranice ili se pacijentica planira trudnoću. Pošto su infekcije spolnog sustava jedan od vodećih uzroka neplodnosti današnjice, ginekološki brisevi posebno se preporučuje napraviti prije planiranja trudnoće.

 

Kada treba napraviti ginekološke briseve?

Ako žena ima subjektivne smetnje (svrbež, pečenje, pojačani iscjedak, iscjedak promijenjenog mirisa ili izgleda) koje se i nakon lokalne terapije vraćaju, preporuča se učiniti cervikalne briseve na bakterije, jer podloga takvih subjektivnih smetnji može biti određena bakterija koju tada treba liječiti antibiotikom (oba partnera ukoliko je žena spolno aktivna). Cervikalni brisevi preporučaju se svakako učiniti ukoliko se u papa testu pokažu bilo kakve atipične ili abnormalne stanice. Za uzimanje cervikalnih briseva nije važna faza ciklusa, bitno je da pacijentica nije u vrijeme menstruacije ili akutne infekcije kandidom.

Čemu služe cervikalni brisevi?

Cervikalni ili ginekološki brisevi se uzimaju pojedinačno, na određene vrste bakterija, kako bi se točno odredila vrsta bakterija i prema antibiogramu točna terapija.

Četiri najvažnija brisa na koja se moguće testirati su:

  1. Klamidija (Chlamydia trachomatis)
  2. Mikoplazma (Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium)
  3. Genitalna ureaplazma (Ureaplasma urealyticum i Ureaplasma parvum)
  4. HPV (humani papiloma virus)

Ciljanim liječenjem prema antibiogramu, ginekolog će preporučiti terapiju koja će otkloniti uzročnik smetnji i promijenjenih stanica. Dodatnim jačanjem imunološkog sustava, ako ne postoji uzročnik koji ih mijenja, stanice će se obnoviti.

Kako se pripremiti za briseve i kako izgleda uzimanje briseva?
Za uzimanje cervikalnih briseva ne postoji posebna priprema, jedino kod uzimanja briseva uretre pacijentica 2 sata prije uzimanja brisa ne bi smjela mokriti. Bris se uzima ili iz grlića maternice ili iz rodnice te je potpuno bezbolan. Bris uretre je malo nelagodniji, ali vrlo kratko traje.

Bris uretre

Bris uretre ili urinarnog/mokraćnog kanala je pretraga koja se češće koristi kod muškaraca za dokazivanje infekcije spolnog sustava u uretri ili genitalijama. Ipak, kod žena, bris uretre je važan u dijagnostici infekcije HPV-om, bakterijom Neisseriom gonorrhoeae (gonoreja), kao i klamidijom.

Tijekom pretrage, ginekolog u mokraću cijev uvodi sterilni vatirani štapić na dubinu od 2 do 3 centimetra te ga lagano i kratko rotira. Bris uretre može ponekad biti neugodna, ali je i iznimno brza pretraga.

Upoznajte doktore na odjelu

Ovo je predan tim doktora koji rade na odjelu Ginekologija

banner

Zakažite svoj pregled

Naše ljubazno osoblje na recepciji će vam javiti prvi slobodan termin pregleda u tom odjelu ili kod traženog doktora.