Radiologija - UZ

Odjel radiologije Poliklinike Futura opremljen je najsuvremenijom radiološkom opremom, što uz znanje i iskustvo naših liječnika omogućuju brzu i kvalitetnu dijagnostiku različitih patoloških promjena i stanja. Radiološki uređaji u Poliklinici spadaju u najsuvremenije dostupne. Usluge radiološke obrade koje nudimo u našoj ustanovi uključuju magnetsku rezonanciju (MR), UZV dijagnostiku, doplersku ultrazvučnu dijagnostiku.
Radiologija - UZ Futura


Ultrazvuk (UZV) abdomena

UZV abdomena je jednostavna, bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda. Pregledom se mogu prikazati parenhimski organi gornjeg abdomena: jetra, gušterača i slezena, te žučni mjehur i žučni vodovi. UZV-om abdomena također prikazujemo organe urotrakta, odnosno bubrege i mokraćni mjehur, a kod muškaraca prostatu. Također je vrlo korisna za orijentacijski prikaz eventualnih patoloških promjena na maternici i jajnicima uz napomenu da je u tom slučaju metoda izbora, naravno, transvaginalni ultrazvučni pregled.

Kada trebamo (UZV) abdomena?

UZV abdomena je prva slikovna metoda u nizu pregleda ukoliko postoji sumnja na bolest gore navedenih organa. Patološke promjene koje možemo uočiti UZV–om su: uvećanje organa; kamenci u žučnom mjehuru i bubrezima; tumorske i ostale žarišne promjene na organima. To mogu biti: ciste na jetri ili bubrezima, hemangiomi na jetri te promjene suspektne na malignome ili metastaze. UZV abdomena je koristan prilikom pregleda prostate i određivanja njezine veličine te prikaza patoloških promjena na mokraćnom mjehuru kao što su kamenci ili tumorske tvorbe na stijenci mjehura. Ultrazvučni aparat za nastanak slike koristi ultrazvučne valove i nije štetan za pacijenta.

Kako se pripremiti?

Dan prije pregleda preporuka je liječnika ne jesti tešku i masnu hranu, niti piti gazirane sokove, a oko 18 sati pojesti zadnji lagani obrok.
Ujutro Vas molimo da dođete natašte. Nemojte piti crnu kavu niti kavu sa mlijekom na dan obavljanja pretrage, vodu se može piti slobodno. Poželjno je da prilikom pregleda ispitanik ima pun mjehur radi boljeg prikaza.
Ukoliko ste naručeni u popodnevnim satima bitno je da četiri sata prije UZV abdomena ništa ne jedete, odnosno ujutro rano možete pojesti prepečenec i popiti nezaslađeni čaj

Ultrazvuk (UZV) dojki i aksila.

UZV dojki bezbolan je i neinvazivan dijagnostički postupak koji se koristi ultrazvučnim valovima u analizi strukture žljezdanog tkiva, odnosno u otkrivanju tkivnih abnormalnosti poput cisti ili različitih tvorbi u organu. Liječnik koristi malu sondu (dio UZV uređaja) i kontaktni gel za prikaz svih struktura. Dubinska struktura dojke prikazuje se na ekranu UZV uređaja, uz mogućnost naknadnih mjerenja dobivene slike. Pregled je bezbolan i traje oko 20 minuta. Ukoliko postoji kakva promjena u strukturi dojke, ona se arhivira na snimci koja se prilaže uz nalaz. Uvijek je poželjno priložiti snimke i nalaze prethodne obrade (ne isključivo ultrazvučnog pregleda), posebice kod neke već ranije registrirane promjene, nakon operativnog zahvata ili kod onkoloških pacijenata.

Kada trebamo (UZV) dojki i aksila?

Pregled se može učiniti u bilo kojoj životnoj dobi. Kod mlađih osoba prva je metoda izbora u algoritmu pretraga. Može se koristiti i kao dopuna mamografiji, u slučaju postojanja neke abnormalnosti koja se ne može jasno definirati na mamografskoj snimci. U određenom broju promjena, ukoliko UZV pregled nije dovoljan, a postoji mogućnost prisustva nekog patološkog procesa, može se učiniti i ciljana citološka punkcija te MR pregled dojki. Redovite UZV kontrole preporučaju se u intervalu jednom godišnje.

 

 

Kako se pripremiti?

Savjetuje se učiniti pregled u prvoj polovici menstruacijskog ciklusa.

Ultrazvuk (UZV) srca

UZV srca ili Ehokardiografija dvodimenzijskim i trodimenzijskim prikazom daje nam uvid u:

  • morfološke i strukturalne promjene srčanih kaviteta kod raznih bolesti srca
  • ventrikulsku disfunkciju (sistolička, dijastolička)
  • kompenzatorne mehanizme remodeliranja srčanih struktura (hipertrofija, dilatacija)
  • pulsnim, kontinuiranim, tkivnim i kolor Dopplerom diferenciramo kako funkcionalne i morfološke abnormalnosti vavularnog aparata (stenoza, insuficijencija) tako i hemodinamske abnormalnosti remodeliranja miokarda, koje je ″rubikon” srčanog zatajenja
  • predstavlja zlatni standard ne samo u dijagnozi i prognozi, nego i terapijskom pristupu zatajenja srca

Kada trebamo (UZV) srca?

UZV srca preporuča se učiniti kod bolova u prsištu, nepravilnog rada srca, omaglica ili gubitka svijesti, niskog ili povišenog krvnog tlaka, zaduhe u mirovanju i kod napora, te kod abnormalnosti EKG-a i auskultatornog nalaza šuma na srcu. Nužno je ehokardiografsko praćenje već dijagnosticiranih bolesti srca – arterijske hipertenzije, ishemijske bolesti srca, kardiomiopatija bilo koje geneze, bolesti aorte i srčanih zalistaka, te prirođenih srčanih grešaka.

Kako se pripremiti?

Potrebna je prethodna medicinska dokumetacija i EKG – nalaz.

 

Ultrazvuk (UZV) lokomotornog sustava

Najčešće tražene pretrage u sklopu UZV koštano zglobnog sustava su UZ analize ramenog obruča i koljenskog zgloba. Prikazuje se oštećenje tetiva i mišića, njihova struktura i mogućnost rupture te prisustvo zglobnog izljeva.

Kada trebamo (UZV) lokomotornog sustava?

Pretragu trebate ako Vaš obiteljski liječnik ili specijalist (ortoped, traumatolog, fizijatar, specijalist sportske medicine ili radiolog) procijene da su Vaši simptomi povezani s promjenama mekih tkiva mišića ili zglobova koji su dostupni ultrazvučnoj analizi.

Što obuhvaća (UZV) lokomotornog sustava?

Dio tijela ili zglob koji se pregledava se razodjene te se nanese čisti, kontaktni gel koji je na bazi vode i lako se uklanja nakon pretrage. Ultrazvučnom sondom liječnik prelazi preko zgloba ili dijela mišićnog segmenta tijela koji pregledava i analizira promjene u mekim tkivima. Liječnik može zahtijevati da promijenite položaj dijela tijela koji pregledava radi analize svih segmenata koji su dostupi ultrazvučnom pregledu.

Kako se pripremiti?

Posebna priprema nije potrebna, osim eventualno odjenuti odjeću koju će Vam biti lako skinuti s dijela tijela ili zgloba koji treba pregledati.

Ultrazvuk (UZV) tumora kože, potkožnog tkiva, limfnih čvorova

Ultrazvuk kože i potkožnih tkiva omogućava detaljnu analizu slojeva kože, tvorbi unutar kože, određivanja odnosa prema okolnim strukturama. Pregled ultrazvukom pokazuje potkožne limfne čvorove, apscese – gnojne nakupine – čireve, kožne tumore – lipome, fibrome , aterome i sl. Sam pregled je potpuno bezopasan, bezbolan, može se ponavljati. Ultrazvuk limfnih čvorova je ultrazvučni prikaz limfnih čvorova regija vrata, pazuha, prepona. kojim procjenjujemo njihovu veličinu, strukturu i brojnost.

Dopler arterijske i venske cirkulacije

Doplerski pregled (CD, CDFI, kolor dopler, UZV arterija/vena) neinvazivni je dijagnostički postupak koji koristi ultrazvučnu tehnologiju u prikazu krvnih žila. Doplerskim pregledom arterija prikazuje se izgled arterijske cirkulacije (širina krvne žile, prisustvo aterosklerotskog plaka), zatim brzina protoka krvi kroz žile kojom određujemo stupanj suženja (stenoze), uz tzv. spektralnu analizu kojom dobivamo dodatne informacije. Možemo definirati i potpuno začepljenje krvne žile (okluziju). Dopler vena potvrđuje ili isključuje tzv. duboku vensku trombozu (akutno začepljenje vene) i njezin opseg. Također prikazujemo i prisustvo i stupanj oštećenja površne venske cirkulacije (prikaz tzv. varikoziteta) te moguće akutne upalne promjene površinskih vena (tromboflebitis).
Izvodi se kao i svaki drugi ultrazvučni pregled, bezbolan je, odvija se u realnom vremenu. Od vas se može tražiti sudjelovanje u pregledu u promjeni položaja tijela ili određenog ekstremiteta.

Dopler jetrenih žila

Doplerski pregled jetrenih žila neinvazivni je dijagnostički postupak koji koristi ultrazvučnu tehnologiju u prikazu krvnih žila jetre.

Dopler renalnih arterija i vena

Ultrazvukom-obojenim Doplerom bubrežnih arterija se prikazuju bubrežne (renalne) arterije od svog polazišta na trbušnoj aorti, do utoka u oba bubrega

Kada trebamo dopler renalnih arterija i vena?

Pretraga se radi kod bolesnika s novootkrivenom hipertenzijom, kod kojih postoji sumnja da je uzrokovana suženjem jedne od bubrežnih arterija (stenoza renalne arterije), te u cilju otkrivanja i dokazivanja aneurizme i krvih ugršaka renalnih arterija i vena .

Kako se pripremiti?

Pacijent ne smije jesti 8 sati prije pregleda.

Dopler trbušne aorte

Dopler trbušne aorte je neinvazivna i značajna dijagnostička metoda koja omogućava detaljan pregled trbušne aorte, prikaz položaja, dužine, pravca trbušne aorte, izgled zida i poprečni dijametar, te protok krvi kroz aortu.

Kome treba dopler trbušne aorte?

  • Svima onima koji spadaju u rizičnu skupinu za moguće bolesti trbušne aorte:
  • Pacijenti sa kardiovaskularnim problemima, dijabetičari, pušači.
  • ako postoji obiteljska predispozicija.
  • nakon povreda i trauma.

Pregled u prosjeku traje 15-30 minuta.

Upoznajte doktore na odjelu

Ovo je predan tim doktora koji rade na odjelu Radiologija - UZ

banner

Zakažite svoj pregled

Naše ljubazno osoblje na recepciji će vam javiti prvi slobodan termin pregleda u tom odjelu ili kod traženog doktora.