Neurologija

Dijagnostika i terapija neuroloških bolesti zahtijeva znanje, stručnost, strpljenje i pažnju. Naši neurolozi ujedinjuju te osobine, a svemu dodaju i vještinu uporabe visoke tehnologije.
Neurologija Futura

 

U dijagnostici im je na raspolaganju 128-kanalni EEG uređaj s videosustavom za cjelonoćno snimanje, jedan od najsuvremenijih takve vrste u regiji. Osnovna misija u radu neurološke djelatnosti Poliklinike Futura je klinička primjena neuroznanosti i medicina temeljena na znanju i dokazima. Stručnjaci koji rade u okviru ove djelatnosti većinom su sveučilišni nastavnici na području neurologije i neuroznanosti. Osnova dobre kliničke procjene neuroloških smetnji svakako je neurološki pregled, nakon kojeg se donosi odluka o daljnjim dijagnostičkim postupcima ili liječenju.

Neurološki pregled

Neurološki pregled uključuje anamnezu (anamneza sadašnje bolesti, osobna anamneza, obiteljska anamneza) i neurološki status. Temeljem neurološkog statusa će se utvrditi klinički znakovi oštećenja:

Kad Vam je potreban pregled neurologa?

Neurološki pregled je potreban u slučaju glavobolja, vrtoglavica, povraćanja, gubitka svijesti, poteškoća s vidom, otežanim govorom, gubitka snage, bolova ili trnaca u rukama i nogama, pogoršanja postojećih simptoma. Ovisno o tome ćemo učiniti potrebnu neurološku i neuroradiološku obradu koja će se temeljiti na individualnom pristupu i bit će određena za svakog pojedinog bolesnika ovisno o njegovim simptomima i kliničkim znakovima bolesti.

Trajanje pregleda: 45-60 minuta

Kako se pripremiti?

Za neurološki pregled nije potrebna nikakva posebna priprema. Poželjno je da ponesete svoju medicinsku dokumentaciju kako bi liječnik imao bolji uvid u Vaše zdravstveno stanje.

TCD - Transkranijski Doppler

TCD ili transkranijski Doppler je ultrazvučna pretraga krvnih žila u glavi. Svrha pretrage je procjena intrakranijske hemodinamike (procjena protoka u krvnim žilama glave). Najčešće se radi uz CDFI karotidnih i vertebralnih arterija, ali je vrijedna i kao samostalna pretraga kod određenih stanja, kao i paćenju bolesti ili oporavka (trauma, anemija, moždani udar, itd…). Ova dijagnostička metoda je također neinvazivna te daje procjenu moždane hemodinamike u živom vremenu.

EEG-Elektroencefalografija

EEG – Elektroencefalografija je bezbolna i sigurna dijagnostička pretraga koja se radi pomoću malih, površinskih pločica (elektroda) postavljenih na glavu kako bi se registrirala moždana aktivnost koja se tijekom snimanja prikazuje u obliku valovitih linija.

Kada trebamo EEG?

Pretragom se može odrediti promjene moždane aktivnosti i kao takva je korisna kod dijagnosticiranja moždanih poremećaja, posebno epilepsije. Pretraga je neophodna kod dijagnostike, praćenja i liječenja raznih vrsta epilepsija i ostalih epileptogenih poremećaja

Također se preporuča u obradi:

  • glavobolja (npr. migrena, bazilarna migrena),
  • trauma mozga,
  • moždanih disfunkcija različitog uzroka (encefalopatije),
  • upalnih bolesti (encefallitis),
  • moždanog udara,
  • poremećaja spavanja,
  • demencija

Pretragom se ne mogu prikazati misli, emocije, ne može se mjeriti inteligencija niti bilo koja druga složenija funkcija mozga. EEG je sigurna i bezbolna metoda. U dijagnostičke svrhe, kao i praćenju liječenja može se višestruko ponavljati bez ikakvih posljedica za bolesnika.

Rezultati pretrage: Interpretaciju i analizu nalaza vrši neurolog, specijaliziran za područje elektroencefalografije i epileptologije.

Dobiveni nalaz bolesnik može pokazati liječniku koji je preporučio EEG snimanje ili može dogovoriti neurološki pregled u Poliklinici Futura

Upoznajte doktore na odjelu

Ovo je predan tim doktora koji rade na odjelu Neurologija

banner

Zakažite svoj pregled

Naše ljubazno osoblje na recepciji će vam javiti prvi slobodan termin pregleda u tom odjelu ili kod traženog doktora.