post image

30 godina prve operacije dubokom stimulacijom mozga

Suradnici Poliklinike FUTURA, prof. dr. sc. Darko Chudy, dr.med, i prof. dr. sc. Vladimira Vuletić, dr.med. sudjelovali su na obilježavanju velikog jubileja u Grenobleu.

Naime, u ovom gradu je prošli tjedan održan 1. Kongres o dubokoj stimulaciji mozga organiziran od Društva za duboku stimulaciju mozga, DBS Society. 
Ovaj kongres je održavao u vrijeme kada je prije 30 godina održana prva službena operacija navedenom metodom.

Naš prof. dr. sc. Darko Chudy , dr.med. iz KBC Dubrava je izveo prvu ovakvu operaciju u Hrvatskoj, a  prof. dr. sc. Vladimira Vuletić iz  KBC Rijeka, neurologinja, je školovana u vrsnim svjetskim ustanovama koje se bave dijagnostikom i terapijom Parkinsonove bolesti i drugih poremećaja pokretanja.

Profesorica Vuletić na svom profilu napisala: 

"Bila je čast i prekrasno biti kao predavač (zajedno s odličnim prof Darkom Chudy-jem) u probranom društvu s najvećima iz DBS (deep brain stimulation), s ocem DBS-a profesorom Benabidom i profesorom.Pollakom u Grenobleu gdje je DBS saga i počela prije 36 godina. Slavili smo 30 godina od DBS-a u subtalamičkoj jezgri koji je drugo najveće otkriće ( iza levodope) u Parkinsonovoj bolesti. Koristi se za mnoge druge dijagnoze od distonije, tremora, depresije itd. Vidjeli smo mnoge naše drage prijatelje poput professora Hariz. 
U Grenobleu nas se dosta okupilo iz cijelog svijeta kao jedna velika DBS obitelj. 
Hvala organizacijskom odboru ( posebno Eleni i Abdelhamidu) na izvrsnoj organizaciji."

Ponosni smo na naše liječnike svjetskog glasa.
banner

Zakažite svoj pregled

Naše ljubazno osoblje na recepciji će vam javiti prvi slobodan termin pregleda u tom odjelu ili kod traženog doktora.