Radiologija - MR

Radiološka dijagnostika je grana medicine koja pomoću različitih uređaja na bazi ionizirajućeg zračenja, ultrazvuka i magnetne rezonancije dijagnosticira bolesti svih organskih sustava ljudskog organizma. Radiologija poliklinike Futura koristi vrhunsku tehnologiju pomoću koje Vam pruža lepezu svih radioloških dijagnostičkih postupaka. Odabir radiološkog pregleda ovisi o stanju i dobi pacijenta.
Radiologija - MR Futura

 

Provjerite naš detaljan cjenik usluga. 

Napomena: Magnetska rezonanca (MR)- svaki sljedeći segment* 50% popusta

*Magnetska rezonanca svaki sljedeći segment – MR dodatnog segmenta nastavak je na učinjeno prethodno snimanje koje se nastavlja na već postojeće. MR mozga i MR vratne kralježnice, MR abdomena i MR zdjelice. MR jednog koljena i MR drugog koljena, MR jednog lakta i MR drugog lakta.....

 

Naš radiološki odjel organiziran je sukladno najsuvremenijim standardima te se usluga pruža po načelu sustavne radiologije, što znači da se posebno educirani stručni timovi bave dijagnostikom točno određenih organskih sustava, npr. oslikavanjem mozga, kralježnice kostiju, zglobova abdomena zdjelice itd. Radiološki tim poliklinike sa svojom specijalističkom ekspertizom stoji Vam na raspolaganju


Preduvjet svake uspješne terapije je pravovremena i pouzdana dijagnostika. Kako bismo našim korisnicima pružili najbolju moguću dijagnostičku.obradu ujedinili smo vrhunsku tehnologiju i znanje vodećih radiologa u Hrvatskoj.

Naši liječnici pristupaju svakom bolesniku oslanjajući se na godine iskustva u rješavanju najtežih dijagnostičkih problema. U tome im je od velike pomoći najmoderniji uređaj za magnetsku rezonancu, jačine magnetskog polja od 3 T – SIEMENS SKYRA® , prvi uređaj ove vrste u regiji. Snimanje magnetskom rezonancom potpuno je sigurna i bezbolna pretraga, bez ionizirajućeg zračenja.

Upravo zbog toga Poliklinika Futura je mjesto gdje uz standardnu dijagnostičku obradu magnetskom rezonancom možete obaviti sve, pa i najsloženije vrste MR snimanja poput funkcionalne magnetske rezonance BOLD tehnikom, traktografije, funkcionalne magnetske rezonance srca i dr.

 

 

Najsuvremeniji MR uređaj u regiji

 • Prvi uređaj s otvorenim tunelom širine čak 70 cm za pregled bez klaustrofobije
 • Mogućnost snimanja čitavog tijela.
 • Iznimno brzo i ugodno snimanje u vrlo kratkom vremenu
 • Visoka razina udobnosti, vrhunska kvaliteta slike i najpouzdanija dijagnostika.

Povećana briga za pacjenta

 • Za pacijente do 250 kg
 • Za klaustrofobične pacijente
 • Za starije pacijente
 • MR je suvremena, radiološka, dijagnostička metoda koja Vam pruža savršenu vizualizaciju cijelog organizma i promjena uvjetovanih različitim bolestima
 • Ova dijagnostička metoda omogućuje bolji uvid u pojedine dijelove ljudskog tijela, sve organe, meko tkivo, kosti i zglobove, odnosno sve strukture u unutrašnjosti tijela
 • Snimanje magnetskom rezonancom potpuno je sigurna i bezbolna pretraga, bez RTG zračenja

 

Po čemu se magnetska rezonanca razlikuje od ostalih radioloških metoda?

 • Sigurnost: Magnetska rezonanca je radiološka metoda koja ne koristi ionizirajuće zračenje te se može raditi i kod male djece i trudnica
 • Magnetska rezonanca snimkama se može dobiti vrlo detaljna slika koja najpreciznije razlikuje normalno od patološki promijenjenog tkiva, te je vrlo značajna kod otkrivanja maligne bolesti, utvrđivanja stadija bolesti i praćenja uspješnosti provedene terapije, ali i kao preventivni pregled kod zdravih osoba koje redovito brinu o svom zdravlju


Koliko traje snimanje magnetskom rezonancom?

Trajanje pregleda magnetskom rezonancom ovisi o regiji koja se snima. Uzevši u obzir pozicioniranje pacijenta u aparatu i snimanje, npr. kod MR segmenta kralježnice ili MR mozga proces u prosjeku traje oko 20-30 minuta dok kod snimanja abdomena i zdjelice snimanje rijetko traje kraće od 30 min. po segmentu (dakle 30-ak minuta za MR gornjeg abdomena i isto toliko za MR zdjelice). Navedeno vrijeme se odnosi na nativno snimanje, no ukoliko je potrebno, rade se dodatne sekvence i aplicira kontrastno sredstvo te se samim time pretraga produžuje i za do oko 15-ak minuta. Sumacijski, potrebno je oko 25-45 minuta po jednom segmentu ovisno o stanju pacijenta i kliničkom upitu (radnoj dijagnozi), tj. o tome što želimo dobiti ovom dijagnostičkom metodom.

Zašto liječnik koristi kontrast?

Koristi se u slučaju nejasnog morfološkog nalaza, radi boljeg razlikovanja strukture tkiva (u dogovoru s liječnikom za vrijeme pretrage).

Kada se obavezno koristi kontrastno sredstvo?

 • Ukoliko je pacijent operiran na području koji se snima (zbog reza)
 • MR dojki
  Sumnja na tumor ili neke komplicirane bolesti.

Je li potrebno biti miran za vrijeme snimanja MR?

Kao i kod drugih oblika snimanja u radiologiji (standardne rtg snimke, UZV i MSCT) pa tako i kod MR snimanja potrebno je da prilikom postupka pacijent bude miran. To je važno jer se pri pokretanju tijela stvaraju smetnje-takozvani artefakti koji smanjuju rezoluciju slike što umanjuje mogućnost preciznije analize, a samim time i dobivanja adekvatnih informacija potrebnih za donošenje zaključka/dijagnoze.

Što je bitno reći prilikom narudžbe za MR?

 • Jeste li OPERIRANI – na dijelu koji se snima
 • Je li već ustanovljen tumor na tom području
 • IMPLANTAT – metalni ne mogu, od ostalih materijala mogu npr. od titana (treba potvrda od liječnika smijete li obaviti MR)
 • STENTOVI – ako je prošlo više od 6 mjeseci od ugradnje tada možete obaviti MR
 • PACEMAKER – ne možete obaviti MR (osim novih pacemakera kojih na tržištu ima jako malo- potrebna potvrda od liječnika)
 • RANJAVANI (GELERI U TIJELU) – ne možete obaviti pretragu MR
 • APARATIĆ ZA ZUBE – MOBILNI APARATIĆ – možete na MR
 • ZUBNI IMPLANTATI, FIKSNI MOST, FIKSNI APARATIĆ – tražiti potvrdu (ne smeta jedino ako se snima od zdjelice naniže)
 • MR DOJKI – ako je osoba u ciklusu treba biti između 7. i 17. dana ciklusa

Upoznajte doktore na odjelu

Ovo je predan tim doktora koji rade na odjelu Radiologija - MR

banner

Zakažite svoj pregled

Naše ljubazno osoblje na recepciji će vam javiti prvi slobodan termin pregleda u tom odjelu ili kod traženog doktora.