Dermalna i estetska kirurgija

U Poliklinici Futura su dostupne i usluge iz oblasti dermalne i estetske kirurgije. Na jednom mjestu, uz najsuvremeniju opremu, te znanje i iskustvo u vrhunskog tima liječnika predvođenih mr. sc. Goranom Šimićem, dr.med, spec. maksilofacijalne kirurgije će Vam omogućiti brzu i kvalitetnu dijagnostiku i terapiju različitih kožnih promjena.
Dermalna i estetska kirurgija Futura

 

UKLANJANJE MADEŽA, FIBROMA, PAPILOMA, BRADAVICA I OSTALIH KOŽNIH PROMJENA

Madeži se mogu pojaviti bilo gdje na koži, pojedinačno ili grupirano. Obično su smeđe boje i različitog oblika. Smeđa boja madeža potječe od melanina, pigmenta kojeg stvaraju posebne stanice u koži. Većina madeža pojavljuje se do 20. godine života, iako neki nastaju tek u starijoj životnoj dobi. Izlaganje ultraljubičastom zračenju povećava broj madeža i potiče njihovo tamnjenje. Druge kožne promjene mogu još biti bradavice, ateromi ili lipomi.

Opis zahvata

Koža i potkožno tkivo podložni su raznim madežima različite veličine i karakteristika u ponašanju tijekom života. Najčešće se radi o dobroćudnim promjenama. Liječenje ovisi o njihovim karakteristikama. Neki se uklanjaju iz estetskih razloga, osobito ako su na licu, dok drugi predstavljaju takvu skupinu tumora kod kojih je potrebno kirurško odstranjivanje. Ukoliko se madež ili neka druga kožna promjena ukloni u ranoj fazi, sve kancerogene stanice se odstrane iz organizma i kad se jednom odstrani, vrlo se rijetko ponovo pojavljuje. Većina madeža su dobroćudne tvorbe koje ne predstavljaju nikakvu opasnost za zdravlje, no na neke ipak treba obratiti pozornost. To se odnosi na pigmentne promjene koje mijenjaju veličinu, oblik ili boju, koje krvare, svrbe, postaju bolne ili se pojave nakon dvadesete godine života.
Uz kiruršku metodu u našoj Poliklinici nude se i alternativne metode uklanjanja madeža i ostalih dobroćudnih promjena, a to je: radiofrekvencijsko uklanjanje.
Kod radiofrekvencije uklanja se samo promjena na koži, i to nakon lokalne anestezije koja se ubrizgava veoma tankom iglom ispod same izrasline. Odmah nakon tretmana na mjestu izrasline pojavljuje se rana na koži koja ne krvari, iste veličine kao i uklonjena izraslina. Potom se formira krasta, a nakon 7-10 dana i svježi sloj kože koji se kroz vrijeme ponovno bojom stopi s okolnom kožom.

 

Kandidati

Uklanjanje madeža se savjetuje ako dođe do povrede madeža mehaničkim ili nekim drugim putem te u onim slučajevima kad madež raste, mijenja boju, svrbi, nejasnih je rubova, krvari ili je veći od jednog centimetra. To su neki od parametara koji upozoravaju da se s madežom nešto dešava i u tom slučaju se uvijek treba javiti liječniku kako bi se obavio pregled. Posebno treba obratiti pažnju na madeže koji se na tijelu nalaze na istaknutim mjestima sklonim ozljedama kao što su pregibi na tijelu, mjesta na kojima odjevni predmeti vrše pritisak i slično.

Priprema

Na dan zahvata nije dozvoljeno koristiti preparate za tuširanje koji maste kožu, već običan sapun ili gel za tuširanje. Koža ne bi trebala biti hidratizirana. Jedan tjedan prije i nakon operacije izbjegavajte lijekove koji smanjuju viskoznost krvi (savjetujte se s vašim liječnikom opće prakse).

Tijek zahvata

U tretiranju madeža i ostalih promjena na koži važna je lokalizacija na licu, razmišljanje o izgledu lica klijenta nakon odstranjenja kožne promjene (estetsko), kao i poznavanje anatomskih karakteristika pojedinih regija, poznavanje različitih kirurških tehnika i dr. Pojedine strukture lica kao nos, kapci, gornja i donja usna, čelo i brada traže specifični tretman. Nije samo važna lokalizacija nego i druge karakteristike kao debljina kože, boja, crtež kože, broj dlačica i prirodne anatomske linije lica. Stoga je veoma bitno da ovaj operativni zahvat izvede stručna i kvalificirana osoba jer se nerijetko na mjestu uklonjene kožne promjene ili madeža mogu pojaviti ožiljci i hiperpigmentacija koji se kasnije teško uklanjaju.
Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, što znači da se anestezira samo područje na kojem se nalazi promjena.

Oporavak

Postoperativni tretman nakon zahvata traje oko sedam dana, a prvih dana nakon uklanjanja madeža obavezno se previjaju mjesta na kojima su bili. Poslije skidanja konaca tretirana mjesta se mažu propisanim kremama nekoliko narednih tjedana kako bi se ublažio ožiljak.

KOREKCIJA OČNIH KAPAKA

Godinama koža gubi svoju elastičnost i konzistenciju, posebno u području očnih kapaka, jer je tu najtanja.
Kapci polako mijenjaju svoj izgled. Na njima se javlja višak kože u obliku vrećica, nabora i masnih jastučića, što očima i cijelom licu daje umoran i star izgled.
Višak kože i masno tkivo na očnim kapcima mogu se odstraniti samo operativnim zahvatom koji se naziva blefaroplastika.

Opis zahvata

Blefaroplastika uklanja neželjene efekte starenja, korigira spuštene kapke, eliminira vrećice ispod očiju i rješava pretjerano izražene nabore.
Korekcija očnih kapaka (blefaroplastika) jedan je od najčešćih zahvata pomlađivanja u estetskoj kirurgiji i spada u male i vrlo efikasne estetske zahvate.
U rukama iskusnog estetskog kirurga zahvat se izvodi bez većeg rizika za pacijenta. Višak kože i masnog tkiva precizno se odstranjuju prema izmjerenom i ucrtanom obliku.
Za vrijeme pregleda i konzultacija s liječnikom, uz uvid u vaše nalaze, dobit ćete sve tražene informacije i prijedlog najbolje metode korekcije kapaka.

Priprema

2 do 4 tjedna prije estetske operacije očnih kapaka potrebno je prestati uzimati lijekove protiv bolova i to iz skupine protuupalnih lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, kao što su Aspirin, Andol.

Tijek zahvata

Korekcija očnih kapaka (blefaroplastika) najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji.
Zahvat može trajati 1 do 3 sata, ovisno o složenosti problema, odnosno o tome radi li se samo gornja ili gornja i donja korekcija kapaka.
Kirurška tehnika na gornjim kapcima podrazumijeva rez unutar samog prirodnog nabora kapka zbog čega je on minimalno vidljiv. Može eventualno biti malo vidljiv u vanjskom dijelu kapka, do vanjskog ruba orbite. Drugi potencijalni rez je iznad same obrve kako bismo podigli obrvu.
'Otoci' masnog tkiva iz gornjeg i donjeg kapka se reduciraju ili preusmjeravaju, mišići se reduciraju, a višak kože uklanja. Precizni šavovi osiguravaju gotovo neprimjetne ožiljke nakon cijeljenja.

Šavovi se odstranjuju 7 dana nakon operacije.

Oporavak

Korekcija očnih kapaka najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji.
Kratko nakon zahvata pacijent ostaje pod opservacijom liječnika u Poliklinici.
U prvih 24 h preporučuje se korištenje hladnih obloga i mirovanje u polusjedećem položaju. Vađenje šavova je nakon 7 dana, a povratak svakodnevnim aktivnostima nakon 10 do 14 dana.

Mjere opreza

Komplikacije su rijetke i očituju se u privremenoj suhoći očiju, asimetriji kapaka ili primjetnim ožiljcima.
Liječnik Poliklinike Futura će vas upoznati sa svim potencijalnim komplikacijama i mjerama opreza za vrijeme konzultacija.

 

KOREKCIJA UŠIJU

Deformacija uške u smislu odstojnosti najčešća je nasljedna anomalija među brojnim deformacijama na vanjskom dijelu uha. Primjećuje se odmah nakon rođenja, a kasnije, osobito u pubertetu, stvara duboko nezadovoljstvo.
Korekcija deformacije uške, prije upisa djeteta u školu, može ga poštedjeti emocionalne traume izazvane zadirkivanjem druge djece zbog virenja uški iz kose.

Opis zahvata

Korekcija ušiju, također zvana i otoplastika se najčešće izvodi u dječjoj dobi, a zahvatu se mogu podvrgnuti i ljudi svih godina kojima "klempave" uši smetaju. Rast i razvoj ušne školjke završavaju u 4. godini života te je nakon toga moguće operativno korigirati ušku. Preporučljivo je zahvat na djeci učiniti prije polaska u školu. Operacija se izvodi modeliranjem hrskavice uha te priljubljivanjem ušne školjke glavi. Zahvat traje oko 30 minuta do jednog sata. Može se izvesti u lokalnoj ili općoj anesteziji. Operativni rez je teško vidljiv jer se nalazi u naboru između uha i glave.

Priprema

Prilikom pregleda i tijekom razgovora dr. Goran Šimić će vam detaljnije objasniti mogućnosti kirurških korekcija različitih nepravilnosti uški, predložiti najbolju metodu korekcije, objasniti moguće komplikacije, reći sve o preoperativnoj pripremi, koje pretrage i laboratorijski nalazi su potrebni, što izbjegavati prije operacije i kako se ponašati nakon zahvata.

Tijek zahvata

Korekcija ušiju uspješan je estetski zahvat koji trajno rješava "klempavost". Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, ali se može raditi i u općoj. Više je metoda rješavanja tog problema i uglavnom se do hrskavice, čiji položaj treba ispraviti, dolazi rezovima iza uške. Hrskavica se modelira, višak prema potrebi odstrani, koža reducira i uške fiksiraju u normalni položaj. Postoji nekoliko kirurških tehnika za operaciju odstojećih uški.

Oporavak

Nakon zahvata omotat ćemo vam debeli zavoj oko glave koji će pokrivati uške. Zavoj se obično drži 24 - 48 sati i zamjenjuje ga elastična traka sljedećih 5 dana. Tri do četiri tjedna po operaciji nosi se elastična traka noću da bi se spriječile nenamjerne ozljede ušiju prilikom spavanja. Osrednja bol i neugoda su mogući te se rješavaju tabletama protiv bolova. Obično problemi nestaju unutar 48 sati.

Mjere opreza

Kao i kod drugih operacija moguća je upala i krvarenje o čemu će vas dr. Šimić upoznati za vrijeme konzultacija. Uz pridržavanje dobivenih instrukcija smanjuje se rizik od ovih komplikacija.

DERMALNI FILERI

Hijaluronski dermalni fileri posljednjih su deset godina postali zlatni standard kada je riječ o popunjavanju bora lica.

Nekoliko je razloga velikog porasta popularnosti filera - to su njihova kompatibilnost i biološka razgradnja u koži, jednostavnost primjene i neznatna bolnost kod aplikacije.
Hijaluronskim dermalnim filerima najčešće se popunjavanju već formirane bore u cilju pomlađivanja, a mogu se koristiti i kao prevencija nastanka bora.

Opis zahvata

Sa starenjem koža počinje gubiti hijaluronsku kiselinu, kolagen, potkožnu masnoću i elastičnost.
Kao posljedica toga, a uslijed gravitacijske sile i konstantne upotrebe mišića, stvaraju se bore, lice gubi na volumenu, a koža postaje umorna i bez sjaja.
Hijaluronska kiselina prirodna je tvar koja ima veliki utjecaj u izgradnji izvanstaničnog prostora kože, gdje ima vrlo važnu ulogu u balansu vode, kao i cijeljenju.
Dermalni fileri na bazi hijalurona popunjavaju bore i revitaliziraju lice.
Brzina zahvata, sigurnost i neposredno vidljivi rezultati glavne su prednosti ovog tretmana.
Hijaluronski dermalni fileri namijenjeni su tretiranju svih zona lica.
Njihovim injiciranjem u kožu postiže se popunjavanje bora, ali i vraćanje izgubljenog volumena (popunjavanje obraza, naglašavanje izgubljene linije brade, podizanje kutova usana) te rehidracija kože zbog retrakcije molekula vode.

Također, pokazalo se da fileri utječu na regeneraciju i stvaranje novog kolagena.

Najvažnije je naglasiti da hijaluronski dermalni fileri omogućavaju postizanje i zadržavanje prirodnog izgleda kontura lica.
Njima se mogu tretirati:

 • Nazolabijalne bore (od nosa prema usnama)
 • Perioralne bore (pušačke bore oko usana)
 • Periorbitalne bore (bore na vanjskoj strani očiju)
 • Lifting jagodica
 • Povećanje usana

Osim što hijaluronski dermalni fileri ne ugrožavaju prirodnost lica i mimiku, dodavanje hijalurona našoj koži prvenstveno godi.

Priprema

Potrebno je dobro očistiti lice i ukloniti šminku prije samog tretmana.
Zatim se na lice stavlja anestetska krema kako bi se ublažili injekcijski ubodi.
Nakon 15 minuta anestetik se uklanja, lice se još jednom očisti i može se započeti s aplikacijom dermalnih filera.

Aplikacija filera traje svega par minuta, a nakon tretmana oporavka gotovo pa nema.

Prvi korak ka takvom uspješnom tretmanu zasigurno je iskusan liječnik. U Poliklinici Futura ponosimo se upravo njima, našim stručnjakom liječnikom koji aplicira dermalne filere, doktorom Goranom Šimićem, specijalistom maksilofacijalne kirurgije, plastične kirurgije glave i vrata.

Tijek zahvata

Tretman se obavlja ambulantno.


Nakon razgovora s vama, a s obzirom na postizanje željenog efekta, doktor će odabrati dermalni filer koji će aplicirati.
Nakon navedene pripreme, filer se ubrizgava u željeno područje pomoću malih, tankih igala.
Za vrijeme tretmana dobit ćete informacije o tome koliko je filera aplicirano i, ako to želite, u svakom trenutku možete pogledati učinak onog što je napravljeno.
Sam tretman traje ovisno o područjima koja se tretiraju i o količini filera koja se aplicira, ukupno od 30 do 60 minuta.

Oporavak

S obzirom na to da je kod iskusnih operatera za sam postupak aplikacije dermalnih filera potrebno, u većini slučajeva, 30 minuta.
Nakon tretmana možete se odmah vratiti svakodnevnim obvezama.
U nekim je slučajevima moguća pojava crvenila koje nestaje obično nakon nekoliko sati, dok se otok i podljev obično povuku kroz nekoliko dana.
Nakon 2 tjedna preparat će se sam preraspodijeliti i dati svoj pravi učinak.

Mjere opreza

Od značajnijih nuspojava, može se pojaviti alergijska reakcija na proizvod koja je izrazito rijetka pošto se radi o prirodnom sastojku.
U situaciji bilo kakve nuspojave, liječnici Poliklinike Futura su vam na raspolaganju te ih možete kontaktirati, savjetovati se telefonom i putem e-maila ili doći na kontrolni pregled.
Nakon tretmana dermalnim filerima kratkoročno se ne preporučuje odlazak u saunu, izlaganje suncu, odlazak u solarij, pritiskanje dijela lica koje je tretirano.

VISTABEL (BOTOX) TERAPIJA BORA LICA

Najpopularniji anti-age tretman u svijetu svakako je tretman poznat kao Vistabel (Botox).
Riječ je o prirodnom pročišćenom proteinu koji pomaže u usporavanju znakova starenja.
Vistabel terapija protiv bora lica se koristi već više od 20 godina u estetskoj kirurgiji i medicini upravo kao najučinkovitiji 'brisač' bora u zonama oko očiju i na čelu.

Opis zahvata

Vistabel djeluje tako da blokira signale od živaca prema mišićima.
Pojedine bore poznate kao 'dinamične bore' rezultat su uobičajenih pokreta mišića.
Tijekom života, mišiće obrva pomičemo stotinama tisuća puta. Kao rezultat toga živci iz navike uzrokuju kontrakciju mišića. To dovodi do pojave trajnih bora na čelu i okolo njega, što čovjekov izgled ne čini samo starijim, nego i mrzovoljnim i umornim.
Kada se Vistabel ubrizga u te mišiće, blokiraju se živčani signali, mišići se opuštaju i bore izravnavaju.
Područja njegove prve primjene su okulistika, neurologija, pedijatrija, a u posljednjih nekoliko godina najviše se koristi u kozmetologiji, odnosno, kod estetskih zahvata.
Tretman Vistabelom siguran je i jedan od najdjelotvornijih te najpopularnijih estetskih tretmana protiv bora na području čela. Bezbolan je, a njegova aplikacija traje svega nekoliko minuta. Kada se koristi ispravno, može čelu dati privlačan i iskren pogled, no ne valja pretjerati. Vistabel neće utjecati na osjetilne živce niti ćete se osjećati ukočeno.

Što se sve može postići Vistabelom?

 • uklanja neželjene bore smijalice
 • uklanja neželjene bore mrštilice
 • suptilno može podići obrve i kapke
 • uklanja izgled ljutnje i umora

Bitno je spomenuti da je tretman još 2002. godine odobrila američka organizacija Food and Drug Administration (FDA) koja kontrolira kvalitetu i sigurnost hrane i lijekova.
Istraživanja pokazuju da se samo u SAD-u, nakon tog odobrenja, na tretman Vistabelom odlučilo više od milijun ljudi. A danas se ovaj tretman, na godišnjoj razini, izvodi 5-6 milijuna puta što ga čini svjetskim liderom brojem 1 za estetiku lica u svijetu.
Kandidati za Vistabel tretman oni su klijenti koji su na licu uočili neželjene linije i bore, kojima su se kapci i obrve spustili uslijed procesa starenja, koji žele osvježiti svoj izgled, ali i oni koji žele prevenirati u nastajanju bora.

Vistabel vrlo dobro djeluje na bore na čelu i oko očiju koje uzrokuju uobičajeni pokreti upravo tih mišića.

Najčešće se primjenjuje za uklanjanje:

 • horizontalnih bora na čelu
 • vertikalnih bora na čelu (tzv. bore mrštilice)
 • sitnih bora s vanjske strane očiju (tzv. bore smijalice)


Kandidati

U slučaju kada su bore poprilično izražene i duboke, a koža obješena, Vistabel terapija bora lica neće ih u potpunosti izbrisati. U ovakvim slučajevima potrebna je kombinacija Vistabela i hijaluronskih dermalnih filera.
Upravo iz ovih razloga, tretman isključivo Vistabelom nije za preporuku osobama starijima od 65 godina.

Priprema

Nakon pregleda facijalnih mišića doktor će odlučiti u koja područja treba precizno aplicirati preparat.
Nužan je detaljan uvid u raspored i građu facijalnih mišića jer se oni od osobe do osobe mogu bitno razlikovati. Mnogi nedovoljno educirani liječnici tu činjenicu zanemaruju i zato njihovi rezultati nisu zadovoljavajući.

Tijekom konzultacija obavezno obavijestite liječnika u slučajevima da dojite, uskoro planirate trudnoću ili bolujete od bolesti koja utječe na živce ili mišiće (bolest povećava rizik pojave nuspojava).

Tijek zahvata

Apliciranje Vistabela može izgledati kao jednostavna procedura jer uključuje samo nekoliko uboda, ali to je zapravo spoj umjetnosti i znanosti koji bi samo iskusni i licencirani liječnici trebali izvoditi.

U licu imamo 43 mišića i važno je da osoba koja izvodi tretman Vistabelom razumije i točno identificira mjesta za aplikaciju. Preparat Vistabela dolazi u praškastom obliku zbog čega ga je prethodno potrebno razrijediti u fiziološkoj otopini. Vrlo tankom iglom se mala količina preparata ubrizgava u određene mišiće. Pažljivim odabirom specifičnih mišića liječnik slabi samo mišiće koji stvaraju bore, čuvajući prirodne izraze lica.

Aplikacija obično traje manje od 15 minuta.

Količina preparata ovisi o crtama lica i količini bora.

Učinak je vidljiv već nakon nekoliko dana.
Pomlađivanje lica može biti postepeno i trajati do mjesec dana.
Trajanje konačnog rezultata zahvata varira, ovisno o individualnim karakteristikama klijenta (u većini slučajeva je od 3 do 6 mjeseci).

Tretman se može ponavljati neograničen broj puta, a potrebno je pripaziti da između tretmana bude odgovarajući vremenski razmak, kojeg određuje doktor. U najvećem broju slučajeva tretman se ponavlja svakih 3 – 6 mjeseci kako bi se održao mladolik i svjež izgled.
Važno je spomenuti da je kod ponovljenih tretmana estetski učinak pomlađivanja trajniji.

Oporavak

Osoba se može odmah po završetku tretmana vratiti svojim svakodnevnim obavezama.
Na mjestu aplikacije može se pojaviti manja modrica, koju slobodno možete pokriti puderom.
Vistabel počinje djelovati pet do sedam dana nakon aplikacije.

Mjere opreza

Tretman se ne smije izvoditi ako postoji infekcija na mjestima na kojima bi se preparat trebalo aplicirati. Također, ne smije se izvoditi na osobama koje su osjetljive, tj. alergične na bilo koji sastojak preparata.
Osobe s pojedinim neurološkim poremećajima (ALS, Myasthenia Gravis ili Lambert-Eaton sindrom) imaju povećan rizik pojave ozbiljnijih nuspojava.

Najčešće nuspojave su glavobolja, privremeno spuštanje očnih kapaka i vrtoglavica.
Puno rjeđe dolazi do pojave bolnosti lica, eriteme na mjestu aplikacije i oslabljenosti mišića. Pojave se povezuju sa samom aplikacijom, odnosno, s osjetljivošću na preparat, jer se javljaju tijekom prvog tjedna nakon zahvata. Dakle, rezultat su reakcije organizma na aplikaciju.

Sve nuspojave su privremene i ne traju više od nekoliko tjedana.

Prilikom pojave bilo kakve nuspojave ili neželjene reakcije koje će uzrokovati vašu zabrinutost, liječnici Poliklinike Futura su vam uvijek na raspolaganju za savjet (kontakt putem e-maila ili telefonski) te za kontrolni pregled i dodatne konzultacije uživo.

Upoznajte doktore na odjelu

Ovo je predan tim doktora koji rade na odjelu Dermalna i estetska kirurgija

banner

Zakažite svoj pregled

Naše ljubazno osoblje na recepciji će vam javiti prvi slobodan termin pregleda u tom odjelu ili kod traženog doktora.